Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Ha kutyánk allergiás a veszettség elleni védőoltásra

Mit tegyek, ha kutyám allergiás a veszettség elleni védőoltásra?

A kutyák veszettség elleni rendszeres védőoltását Magyarországon jogszabály – a 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet – írja elő. Ennek értelmében az állattartó köteles minden három hónapos életkort betöltött ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén a szolgáltató állatorvossal beoltatni. Az első oltást hat hónapon belül meg kell ismételni, majd évente emlékeztető oltásban kell részesíteni. Abban az esetben, ha a kutyusánál az oltás hatására allergiás reakció lépne fel, haladéktalanul jelezze azt a kezelő állatorvosnak. A vakcinákra adott allergiás válasz általában az adott gyártó vakcinájának vivő/segédanyagai miatt alakulhat ki. Ilyen esetben az állatorvos a következő alkalommal egy másik gyártó által forgalmazott vakcinát fog választani.

Célszerű a kutyussal az immunizálás után még egy kis ideig az állatorvosi rendelő közelében maradni, ha esetleg allergiás reakció lépne fel, közel legyen a segítség. Az enyhébb reakciók (pl. csalánkiütés) legtöbbször maguktól elmúlnak, de ritkán életveszélyes állapot is kialakulhat. Az ország veszettségtől való mentesítésében és az emberi megbetegedések megelőzésében fontos szerepe van a háziasított húsevők rendszeres veszettség elleni védőoltásának.

Cikkek ebben a kategóriában

Az állatok világnapja

ml

Házőrző házi lúd

ml

Érdemes figyelni a Nébih által közzétett jogsértéslistát

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató