Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Ellenőrizzük kutyusunk bőrének állapotát!

A kutya bőrének ellenőrzéséhez simítsuk szét a szőrt a fej környékén és végig a kutyus testén, hogy felfedezzük az esetleges horzsolásokat, karcolásokat, vágásokat, csomókat. Ez a legjobb módja annak, hogy észrevegyük az élősködőket. A parazitákra különösen érzékeny terület a ritkább, puhább szőrrel fedett hasi rész valamint a lábak hajlatai, ahol apró bolhaürülékre lelve bizonyosodhatunk meg a bolhásságról. A parazitákat állatpatikákban kapható különböző készítményekkel (samponnal, spray-vel, speciális nyakörvvel, spot on-nal) irthatjuk ki. Fontos, hogy ilyenkor a kutya fekhelyét is kezeljük élősködők elleni készítménnyel.

Kullancs

A kutya bőrének napi ellenőrzésével azt is hamar észrevesszük, ha kullancs van az állatban. A kullancsot ilyenkor azonnal el kell távolítanunk, mivel súlyos betegségeket terjeszthet. A közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy elegendő krémmel vagy olajjal bekennünk, mivel ettől megfullad, és fuldoklás közben az esetlegesen fertőző váladékát a kutya szervezetébe fecskendezi. Szintén nem igaz, hogy a kullancsot jobb vagy bal irányba tekerve kell kicsavarnunk. A legjobb, ha nem tekerjük, hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy nem nyomjuk össze a potrohát. A direkt erre a célra fejlesztett kullancs-eltávolító kanállal egyszerűen elvégezhető a művelet.

Dermacentor reticulatus

Az eltávolítás után a kullancs helyét fertőtlenítsük. Amennyiben nem vagyunk kellően felkészültek a parazita eltávolításához, vagy a kullancs beszakadna, vegyük igénybe szakember segítségét. A kullancscsípést követő időszakban figyeljük intenzívebben a kutyánk viselkedését. Szokatlan elváltozás esetén (bágyadtság, étvágytalanság, láz, sötét színű vizelet, sárgaság), haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. A megelőzéshez használjunk kullancsirtó készítményeket – nyakörvet, spray-t, cseppeket – amelyek a kullancsot vagy a vérszívást követően, vagy már azt megelőzően elpusztítják.

Toklász

A kutya bőrének és szőrének rendszeres ellenőrzésével a szőrbe furakodott toklászt is megtalálhatjuk, még mielőtt az állat bőrébe fúródna. A toklász leggyakrabban a lábujjak közé furakodik be. Ilyenkor a bemeneti hely megduzzad, kipirosodik, azt a kutya állandóan nyalogatja, a duzzanat ki is fakadhat. A bőrbe fúródott toklászt az állatorvos tudja eltávolítani. Érdemes hosszú szőrű kutyáknál a kritikus helyeken – a fülkagylók belső felületén és a lábujjak között – körülbelül 3 milliméter hosszúságúra vágni a szőrt, így a toklász nem tud megkapaszkodni.

A Dermacentor reticulatus fotó forrása: Wikimedia

Cikkek ebben a kategóriában

Tarthatok-e kacsát, házityúkot panellakásban?

ml

Túlsúlyos állataink

ml

Hogyan fürdessem kutyámat a szabadban?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató