Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Törpemalac, nagy felelősség

Mielőtt törpemalac-tartásra adod a fejedet, érdemes utánajárnod egy-két dolognak!

Mekkorára nő a törpemalac?

Annak ellenére, hogy sok internetes oldal, eladó állítja, hogy léteznek olyan malacok, amelyek felnőtt korukra is kicsik maradnak, tudnunk kell, hogy ez nincs így! A teáscsésze méretű malac, „mikromalac” elnevezés nem helytálló. A törpemalac ugyanis akár 40-50 kg-osra, tehát egy közepes-nagy kutya méretűre is megnőhet. Már a malacvásárlásnál, örökbefogadásnál kalkuláljunk a végleges méretével! Ha nem megbízható helyről szerezzük be a malacunkat, akár az a meglepetés is érheti az óvatlan gazdákat, hogy törpemalac helyett más, sokkal nagyobb méretű sertésfajta kerül hozzájuk.

Figyelem! A sertés a végleges testméret elérése előtt ivaréretté válhat. Ne higgyünk azoknak a tenyésztőknek, akik azt állítják, olyan kicsi malacunk lesz, amilyen kicsik a szülei. Semmi biztosíték nincs arra, hogy a szülők elérték a végső testméretüket.

Milyen igényei vannak egy törpemalacnak?

Vajon mennyire igényli a malac azt, hogy a gazdi vele foglalkozzon, játsszon, feladatokat kapjon tőle? Mennyire aktív állat, lehet-e tanítani?

Tapasztalatok szerint sokan vásárolnak vagy fogadnak örökbe úgy malacot, hogy nincsenek tisztában az állat igényeivel. Már a méretből adódóan is érdemes átgondolni, alkalmas-e az otthonunk a sertéstartásra. Noha a sertések bizonyos értelemben hasonlóak a kutyákhoz, vannak másfajta igényeik is, amelyeket egy lakásban nehéz kielégíteni. Rövid távon alkalmas lehet egy lakás a malactartásra, de az állat jobban érzi magát kertes házban.

A sertés nagyon aktív állat, szüksége van arra, hogy tudjon keresgélni, turkálni, hogy felfedezze a környezetet. Az átlagos kutyajátékok nem mindig alkalmasak egy malac számára, ráadásul a könnyen szétszedhető, lenyelhető darabok veszélyesek lehetnek a malacok egészségére. A megfelelő játékok strapabírók, lekötik az érdeklődő malac figyelmét, kihívást jelentenek vagy jutalmaznak.

Ez az intelligens állat egyedül unatkozik az üres lakásban. Ha pedig unatkozik, előfordul, hogy tör-zúz maga körül. Gyakran előfordul, hogy a kanapé széttépésével, az asztalok megrágásával foglalja el magát. Mivel nagy a testi ereje, meglepő dolgokat képes tönkretenni vagy elmozdítani a helyéről. A malactartáshoz ezért a legmegfelelőbb hely az olyan kert, amely elegendő teret kínál a természetes tevékenységek elvégzéséhez, mint pl. túrás, dagonyázás – károkozás nélkül.

A szabadban tartott malacnak ki kell alakítanunk egy védettebb helyet, ahova a hideg vagy a tűző nap elől elbújhat. Egy kifejezetten a számára kialakított hűvös dagonyázóval boldog sertést nevelhetünk. A dagonyázó a forró napokon lehűti őt, a sárréteg pedig rovarriasztóként és napvédőként egyaránt működik.

A pihenőhelyen kényelmes alomra van szüksége egy malacnak. A kedvencként tartott állatok kisebb alom-mennyiséget használnak fel, mint egy nagy gazdaságban, ezért kis tételben viszonylag drágábban vásárolható meg. Az alomanyagnak olyannak kell lennie, amely nem okoz sérülést vagy egészségi károsodást a sertésnek akkor sem, ha véletlenül elfogyasztja. A haszonállattartó gazdaságokban szalmát, fűrészport vagy kezeletlen faforgácsot (nem fenyőfa) használnak leggyakrabban alomanyagként.

Ha vidéken, erdős területek közelében tartunk hobby malacot, célszerű védekezni a ragadozó állatok ellen, amelyek könnyen prédának nézhetik a házi kedvencünket. A ragadozók bejutása ellen és annak érdekében, hogy megakadályozzuk malacunk szökését, stabil, lyukmentes, a földbe beásott kerítést építsünk.

Arra az eshetőségre is gondoljunk, hogy nyaralás vagy munka miatt előfordulhat, hogy hosszabb ideig távol kell lennünk az otthonunkról. Igen kevés lehetőség van arra, hogy panziók vagy más, állatmegőrzésre szakosodott vállalkozások ideiglenesen befogadják malacunkat. A különböző betegségek, járványok (pl. az Afrikai sertéspestis) miatt a befogadók nem fogják kockáztatni, hogy a saját állataik veszélybe kerüljenek. Ezért gondold át azt is, hogy ha szükséged van rá, lesz valaki, akiben megbízol, és gondozza a malacodat, amíg távol vagy?

Mekkora költséggel jár a törpemalac tartása?

A törpemalac áráról megbízható tenyésztőtől érdeklődjünk, örökbefogadása esetén pedig az adott menhelytől vagy állatvédelmi szervezettől kapunk tájékoztatást. Nézzük sorra, milyen rendszeres költségekkel kell számolnunk!

Állategészségügyi, állatorvosi beavatkozások vagy gyógyszerek költségei (pl. parazitaellenes kezelések, védőoltások, ivartalanítás, egyedi jelölés, meglévő vagy előre nem látható sérülések vagy betegségek ellátása stb.).
Takarmányozási, eledelköltségek.
A megfelelő élettér kialakításához szükséges költségek, a felszerelés (megfelelő kerítés, alvóhely, alom, sertésház stb.) költségei.
Az ápolás költségei, a fürdéshez, a környezet tisztán tartásához (sampon, fertőtlenítőszer stb.)
A játékok költségei, amire érdemes beruházni, hogy ne az értékes tárgyakat tegyék tönkre a játékos állataink, ugyanakkor kalkulálnunk kell a “rosszalkodásból” adódó költségekkel is
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a listán kívül más költségek is felmerülhetnek a malac tartása során!
Tipp: érdeklődjünk biztosítónknál, van-e olyan biztosítás, ami fedezi az előre nem látható állategészségügyi költségeket!

Engedélyezi-e a helyi önkormányzat a kedvtelésből tartott sertések tartását?

Habár a törpemalacok háziállatként kerülnek forgalomba, rájuk is vonatkozik az általános sertéstartási szabályozás. A haszonállatok tartása állat-egészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi indokkal korlátozható.

Az állattartó számos településen köteles bejelenteni az állattartást, és ha ennek nem tesz eleget, bírsággal sújtható. Miért fontos ez? Az önkormányzatok a rendeleteikkel a haszonállatok tartásához szükséges létesítmények (épületek, építmények, trágyatárolók) elhelyezését megszabhatják, és egyéb követelményeket is megfogalmazhatnak a higiénia és az élhető környezet fenntartása érdekében.

Kompatibilis-e a malac más háziállatokkal vagy a gyerekekkel?

Bármilyen háziállat esetében előfordulhat, hogy nem jön ki jól a többi háziállattal. Általánosságban elmondható, hogy a sertés és a macska békésen együtt tud élni. A kutyákkal való együtt-tartás esetében gyakoribbak lehetnek a problémák, ami abból adódhat, hogy a kutya ragadozó, míg a sertés zsákmányállat. Az élelem miatti agresszió is kialakulhat köztük. A sertés igazi társas lény, ideális esetben más sertésekkel együtt tartva érzi magát a legjobban.

Mit eszik, milyen takarmányra van szüksége a malacnak?

A sertés mindenevő, olyan takarmányra van szüksége, amely a számára megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, rostot és szénhidrátot tartalmaz. A kisállateledel-boltokban nem mindig találni megfelelő sertéstakarmányt, a nagy takarmánygyártó cégek pedig általában ömlesztve, nagy tételben értékesítik a termékeiket.

A sertés elfogyasztja ugyan az emberi ételmaradékot, de ez nem ideális számára, mivel nem garantált, hogy kielégíti a malac tápanyag-igényeit. Az elrontott, elromlott ételek fogyasztása a sertéset ugyanúgy megbetegítheti, mint az embereket. A kutya- és macskaeledel sem megfelelő alternatíva a sertés számára.
Nagyon fontos, hogy a malacunk mindig megfelelő mennyiségű, tiszta ivóvizet kapjon. Télen figyeljünk arra, hogy ne fagyjon be a vize!

A sertéseket naponta kétszer, háromszor kell etetni. Számos internetes portálon lehet olvasni, hogy ha kevesebb eledelt adagolunk a malacunknak, akkor pici marad. Nem a takarmányadag határozza meg a sertésünk végső méretét, hanem a genetikai adottságai! Ha az állatunk nem jut elegendő tápanyaghoz, akkor lényegében éheztetjük őket. A következménye lehet a fejletlenség, különböző betegségek kialakulása, és végső soron akár éhhalálhoz is vezethet.

Ha egy sertés éhes, annak elég hangosan hangot ad. Nemcsak a gazdája, de még a szomszédok is tudni fogják, hogy eljött az etetési idő.

Mit tegyünk a malac ürülékével?

Szerencsére a sertés megtanítható a szobatisztaságra. Készüljünk fel arra, hogy a malacunk sokkal több „piszkot” termel majd, mint egy átlagos kutya. A havi trágya mennyisége akár a havi 80 litert is elérheti. Gondoljunk továbbá a szomszédainkra is! A sertéstrágya szagosabb lehet, mint más háziállatok trágyája, ezért azzal, hogy szétterítjük a kertünkben, nem leszünk a szomszédság kedvence. Ha viszont megfelelően kezeljük, komposztáljuk, földünkbe beásva hasznos tápanyaga lehet növényeinknek. Tartsuk szem előtt, hogy a trágya ivókutakba, természetes vizekbe ne kerüljön!

Tippek: a malac számára megfelelő, kellemes helyet kialakíthatunk például egy faláda felhasználásával, vagy egy régi tepsiből, amit alomanyaggal töltünk meg. Megpróbálhatjuk oda helyezni az ürüléket, ahová szeretnénk, hogy legközelebb is kerüljön. Jutalmazzuk meg malacunkat, ha az általunk kívánt helyre ürít!
Kapcsolódó cikkünk a kutyaürülékről.

Meddig él egy törpemalac?

Nagyon jó hír, hogy ezek a kedves állatok akár 15-20 évig is velünk lehetnek. Döntsünk felelősen, csak akkor vegyünk magunkhoz törpemalacot, ha előreláthatóan élete végéig gondozni tudjuk! Rendkívül kevés a lehetőség, kisszámú menhely van, amely a megunt vagy utcára került sertést be tudja fogadni. Javasoljuk a leendő gazdiknak, hogy ha ilyen állatot szeretnének tartani, alaposan gondolják át a döntésüket!

Van-e megfelelő állatorvosi ellátásra lehetőség a közelben?

Egy sertés akár 20 évig is velünk lehet. Ez idő alatt ugyanúgy be kell terveznünk időben és anyagilag is az állatorvosi látogatásokat, mint más háziállatok vagy haszonállatok esetében. A macskához hasonlóan sok esetben a sertés is megpróbálja rejtegetni a betegségét vagy a sérüléseit. Ezért különösen fontos, hogy mikor valaki egy malac gazdája lesz, tisztában legyen azzal, van-e elég ismerete ahhoz, hogy felismerje a betegségek, sérülések vagy fertőzések tüneteit? Ismer-e olyan állatorvost, aki sertésekkel vagy kedvencmalacokkal foglalkozik? Kapcsolódó cikkünk: Hasznos tippek az állatorvosi látogatás előtt.

Hogyan tudod szállítani?

A sertés ugyanúgy rosszul érezheti magát egy mozgó járműben, mint más állatok vagy akár mi magunk is. Fontos a fokozatos hozzászoktatás és olyan jármű, szállítódoboz, ketrec használata, amelyben kényelmesen és biztonságosan utazhat. Próbáljuk malacunkat úgy megfogni és szállítani, hogy azzal minél kevesebb stressznek tegyük ki. Kapcsolódó cikkünk.

Mikor vihetjük haza leghamarabb a törpemalacot?

A kismalacot csak azután hozzuk haza, ha már képes az anyja nélkül táplálkozni, rendesen ürít, eszik, iszik és legfőképpen egészséges. Ez az életkor körülbelül megegyezik a kutyakölyköknél ajánlottal, azaz a 8 héttel. Az elárvult, fejletlenebb malacok mesterséges felnevelése csak gyakorlott malactartóknak ajánlott!

Cikkek ebben a kategóriában

Hol sírjaink domborulnak ‒ Magyar kutyafajták végveszélyben

PozsgaiReka

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

Sünvendég a kertben, vigyázzunk rájuk!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató